Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av hur samhället är uppbyggt, vad som styr det och hur vi ska fortsätta att bygga ett hållbart samhälle i framtiden? Då kan det samhällsvetenskapliga programmet vara något för dig.

Du väljer samhällsvetenskapsprogrammet med en av våra två inriktningar samhällsvetenskap eller beteendevetenskap. Vi har sedan färgat in dem med fokus på Ledarskap (beteendevetenskap), Kommunikation (beteendevetenskap) och Europa (samhällsvetenskap).

Oavsett vilken inriktning du väljer får du ett stort utbud av språk på alla nivåer och ett stort antal individuellt valbara kurser, antingen om du vill bredda dig eller fördjupa dig.

Kommunikation

(Beteendevetenskap)

Kommunikation är viktigt för att lyckas, både i privatlivet och yrkeslivet. Här får du får utveckla din förmåga att samarbeta och kommunicera. Är du intresserad av lärande och personlig kompetensutveckling och tänker dig ett framtida yrke där människan står i centrum, då är det här rätt utbildning för dig.

Här kopplar vi samhällsutvecklingen till det mänskliga samspelet och studerar människans beteende, både som individ och i grupp. Det handlar om beteendevetenskap med sociologi och psykologi som grund. Du får utveckla din förmåga att samarbeta och kommunicera, och får god kunskap om och förståelse för mänskligt samspel. Förmågan att utveckla relationer också i professionella sammanhang har stor betydelse. Därför samarbetar vi med både universitet och högskola, främst Campus Helsingborg, och med ideella organisationer och offentlig förvaltning. Är du intresserad av lärande och personlig kompetensutveckling och tänker dig ett framtida yrke där människan står i centrum, då är det här rätt utbildning för dig.

För att bli goda kommunikatörer arbetar vi aktivt med olika media. Vi har en egen skoltidning Olympianen för att lära oss att uttrycka oss i text och vi har en egen podd Olympodden i vilken vi medverkar och diskuterar allt från samhällsfrågor och europaval till fotboll och melodifestivalen.

Ledarskap

(Beteendevetenskap)

Vill du bli ledare inom uniformsyrken, föreningsliv eller i ett företag? Eller varför inte bara bli bäst på att leda dig själv?

Oavsett vilken bransch du i framtiden arbetar inom kommer din ledarskapsförmåga att vara en nyttig egenskap att ha med dig. Kanske arbetar du upp dig till en chefsposition eller blir din första utmaning just ett arbete med ledarskap i fokus. Kanske du är ledare i en ideell organisation på fritiden. Nyttan av ledarskap finns i hela din framtid.

Här är ditt eget ledarskap i fokus. Under dina studier kommer du att utveckla ditt personliga ledarskap, och du kommer att få både teoretiska och praktiska kunskaper om hur du leder en grupp mot uppsatta mål. Denna profil är en av våra mer äventyrliga och delvis mer fysiskt krävande utbildningar. Du kommer att få utveckla dina ledarskapsförmågor inom och utanför skolan, och vi samarbetar med företag, förening och olika uniformsyrken som till exempel polisen, kustbevakningen och försvarsmakten. Detta för att ge dig insyn i och stärka dina egna ledarskapsförmågor. I Utbildningen ingår hela veckor ute i fält, föreläsningar, studiebesök och workshops det vill säga många olika övningar som kräver ett aktivt deltagande. Allt för att öva på både gruppdeltagarskap och ledarskap.

Samhällsvetenskap fokus Europa

(Samhällsvetenskap)

Vill du bli lärare i samhällsämnen, diplomat, omvärldsanalytiker, journalist, statsvetare, jurist, klimatstrateg eller internationell ekonom? Är du intresserad av hur samhället fungerar på djupet, både i och utanför Europa och brinner för klimatfrågor, mänskliga rättigheter och vill påverka morgondagens värld? Då har du kommit rätt!

Här kommer du att få möjlighet att både bredda och fördjupa din förståelse av olika samhällsfrågor. Du får lära dig att göra vetenskapliga undersökningar och analysera resultaten.

I dagens globala värld studerar vi komplicerade samhällsfrågor, vrider och vänder på dem, undersöker orsaker och vad som kunde ha påverkat utvecklingen. Vi utgår från dagsaktuell samhällsdebatt och varvar det med analyser av politiska, ekonomiska och sociala förhållanden både i Sverige och i resten av världen. Nyhetsbevakning är vår huvudingrediens.

Här fördjupar du dig inom ämnena samhällsvetenskap, historia, geografi och religionskunskap. Hos oss får du också möjlighet att träffa föreläsare från olika organisationer som arbetar med Europafrågor. Vi arbetar med organisationen Europa direkt och har elevskolambassadörer för EU. Kanske vill du också vara det?

Att kunna uttrycka sig effektivt och korrekt i tal- och skrift i olika sammanhang och på flera språk får du också träna dig i, för olika språk är en del av dina verktyg. Du får tillfälle att delta i rollspel med FN och EU som förebilder. Allt detta ger dig verktygen att arbeta med samhällsfrågor lokalt och globalt.

Inriktningen med fokus Europa har siktet tydligt inställt på högskolestudier i allt vi gör och vi ger dig en stabil grund att stå på när du kommer till universitetet.

Poängplaner