”Jag fick hybris och åkte till Hollywood för att bli filmstjärna”

Författare och filmregissör. Imponerande yrkestitlar som kan te sig svåruppnåeliga för många. Men hur ser egentligen en sådan karriärresa ut? Martin Jern är före detta Olympiaelev, upphovsman till flera ungdomsfilmer och böcker. För eleverna på Olympiaskolans humanistiska program berättade han om sin resa och bakgrunden till hans böcker och filmer.

– Jag började skriva i mellanstadiet ungefär. Jag var ganska tyst och osynlig i skolan och skrev väl berättelser för att framhäva mig själv. I mina berättelser så kunde jag bli så mycket coolare än vad jag verkligen var, berättar Martin Jern.

Han framhäver sin uppväxt och karriär på ett så oglamoröst och tragikomiskt sätt att man inte kan göra annat än att skratta. Det är så långt från en spikrak bana kantad av driv och engagemang som man kan komma. Och det är befriande. Kanske är det också lite av hans budskap till humanistprogrammets årskurs treelever som bänkat sig inför detta författarbesök: ”Ha roligt, ta inte saker och ting på så stort allvar och sluta aldrig att göra det du tycker om”.

HD gav hybris

Berättelsen om Martin Jern tar oss genom en uppväxt präglad av viljan att bli sedd. Som han själv beskriver:

–  Ett tag spelade jag lite teater tillsammans med en grupp från Helsingborg som hette Teater Inkompetent. Det händer ju som bekant inte så mycket i Helsingborg så lokaltidningen HD skrev om oss vid något tillfälle. Då fick jag lite hybris och bestämde mig för att åka till Hollywood och bli filmstjärna.

Sågad jämns med fotknölarna

Vi får alltså följa Martin i hans drömmar om skådespeleri i Hollywood, (en dröm som för övrigt slutade med en statistroll bland tusen andra i filmen ”Almost Famous” ironiskt nog), en blixtkarriär som möbelputsare i London, några år på folkhögskola med film i fokus, produktion av långfilmen ”Fjorton suger” med noll kronor i budget och förargelsen i att bli sågad jämns med fotknölarna av Bonnier förlag.

– När jag skickade in den där första romanen till Bonnier och de meddelade mig att den var så dålig att den nästan blev bra, då tänkte jag att författare kanske inte riktigt är min grej ändå.

En alldeles uppenbart felaktig konklusion kan man konstatera nu, fyra böcker senare.

Andra vägar till kunskap

Dagens författarbesök är bara ett av många tillfällen där eleverna på humanistiska programmet får ta till sig kunskap och erfarenheter på annorlunda sätt. Något som ger dem ett försprång när de sedan ska välja sin väg efter gymnasiet.

– Att eleverna får bekanta sig med olika yrken gör att de lättare får en bild av vad man kan göra efter skolan, menar rektor Anders Nilsson.

Mötet med Martin Jern var även en del i humanistelevernas pågående litteraturanalys av hans böcker.

– Genom att höra när författaren till böckerna själv berättar vad som ligger bakom handlingen så får du som elev en annan inblick i litteraturen, säger Anders Nilsson.